Käyttäjätarinat

Kansainvälisesti patentoidulla SpineGym-ryhtilaitteella on jo tuhansia tyytyväistä käyttäjiä ympäri maailmaa. Tutustu käyttäjäkokemuksiin ja vakuutu SpineGym-harjoittelun tuloksista!

Treeniohjelmat

Opastusta ja ohjeita oikeaoppiseen, turvalliseen sekä tehokkaaseen SpineGym-harjoitteluun.

Miksi ja miten?

Seuraavissa osioissa esitellyillä kuudella perusharjoituksella aktivoit ja vahvistat tehokkaasti selän ja keskivartalon lihaksia.

1-2 viikon harjoittelun jälkeen tulet huomaamaan kehossasi seuraavia muutoksia:

 • Selän hyvinvoinnille oleelliset selän ja vatsan syvälihakset vahvistuvat, niiden reaktiokyky ja -nopeus kasvavat ja ne pystyvät paremmin suojaamaan selkääsi vaurioilta.
 • Selkäsi vahvistuu eikä enää väsy yhtä helposti päivittäisessä toiminnassa ja askareissa.
 • Tulet huomaamaan muutoksen myös hartioiden ja niskan alueella jännitystilojen vähenemisenä verenkierron parantuessa ja lihasten vahvistuessa.
 • Vatsasi tiukkenee sitä kannattelevan poikittaislihaksen vahvistuessa.
 • Harjoitukset parantavat tehokkaasti myös ryhtiä.

Vaikka keskitymmekin esittelemään SpineGym-harjoittelun vaikutuksia keskivartalon ja selän alueella, tutkimusten mukaan harjoitukset aktivoivat vartalon lihasketjuja ja niiden hermotusta aina pohkeista ylös niskaan asti.

Perusharjoitukset vievät aikaa yhteensä n. 5 minuuttia.

Lihaksistosi tottuessa SpineGym harjoitteluun voit tehdä nämä harjoitukset mielellään päivittäin.

Ideaalitilanteessa olisi selkää rasittavissa asennoissa työskentelevien, samoin kuin istumatyötä tekevien hyvä tehdä perusharjoitteet (tai vähintään selän kaareutus + yläselän harjoitus + poikittaislihaksen aktivaatio) muutamaan kertaan työpäivän aikana (kolmen harjoitteen kesto yhteensä vain 2-3 min).

Alla linkki lyhyeen videoon perusliikkeistä:

https://youtu.be/KpCyRrBq9Fk

Selän kaareutus

Alaselän täsmäharjoitus, joka aktivoi tehokkaasti nikamia tukevia ja ohjaavia pieniä lihaksia ja selän lihaksia yleisesti. Vaikka harjoituksen vaikutus tuntuukin voimakkaimmin ristiselän alueella, aktivoituu selkä alhaalta ylös olkapäihin asti.

 1. Asetu seisomaan jalustalle vartalo suorana, tukivyö edessäsi ja putkien pehmustetut yläpäät olkapäittesi takana.
 2. Säädä tukivyön korkeus lantion korkeudelle. Vyön pituus on sopiva silloin, kun pystyt seisomaan lähtöasennossa ryhdikkäästi suorana ja vyö on napakasti etumustasi vasten. Pidä kädet rentoina, putkien sivuilla tai edessäsi.
 3. Pidä nilkat ja polvet suorina, älä keinuta vartaloa vaan pidä jalat suorina.
 4. Työnnä lantiota eteenpäin tukivyötä vasten ja taivuta selkää rauhallisesti taaksepäin kaarelle. Pidä vatsalihakset kevyesti jännitettyinä koko liikkeen ajan.
 5. Älä nojaa taaksepäin sauvojen varaan, vaan tee liike vain selkää kaareuttamalla.

Sauvat taipuvat vain muutaman senttimetrin, tunne jännitys selkälihaksissa.

Palaa rauhallisesti alkuasentoon ja toista liike 20-30 kertaa.

Muista oikea hengitystekniikka: rauhallinen uloshengitys liikkeen työvaiheessa (jännittäessäsi lihaksia tankojen vastusta vasten) ja rauhallinen sisäänhengitys lähtöasentoon palatessa.

Vinkki: Voit halutessasi varioida liikettä viemällä samanaikaisesti selän kaareutuksen kanssa kyynärpäitä taakse (pidä kädet alhaalla, muutoin harjoitat enemmän yläselkääsi), näin aktivoit samalla leveitä selkälihaksiasi.

Yläselän harjoitus

Tämä harjoite jumppaa tehokkaasti niskan ja hartioiden seutua.

 1. Lähtöasento kuten edellisessä harjoituksessa, muista vyön tiukkuus niin, että se on suorassa seisoessasi napakasti etumustasi vasten. Tämä antaa tangoille liikkeessä tarvittavan jännityksen ja lantion ollessa näin jännityksessä vyötä vasten on myös alaselkä harjoituksessa aktivoituneena, tehostaen vaikutusta koko selän alueelle.
 2. Nosta kädet eteesi ylös, hartioiden korkeudelle. Vie kyynärpäitä taakse ja lapoja yhteen, niin pitkälle kuin pystyt. Tunne jännitys hartioissa ja koko yläselän alueella.

Palaa lähtöasentoon ja toista liike 20-30 kertaa.

Vinkki: voit tehostaa liikettä pitämällä käsiäsi liikkeen aikana taivutettuna kyynärpäästä 90 asteen kulmassa kohtisuoraan ylöspäin.

1. Aloitusasento

2. Työskentelyvaihe

Selän kierto

Liike aktivoi vartalon kiertäjälihaksia ja nikamien liikkuvuus paranee.

Jos sinulla on välilevyongelma ole erityisen varovainen tätä liikettä tehdessäsi!

Älä koskaan yritä kiertää väkisin pidemmälle kuin mihin vartalosi kevyesti kiertyy.

 1. Lähtöasento sama kuin edellisissä selän harjoituksissa.
 2. Kierrä ylävartaloasi rauhallisesti sivulle, tunne kuinka sauvojen vastus kasvaa mitä pidemmälle kiertoliike etenee. Pidä vartalo pystysuorassa.
 3. Jatka liikettä rauhallisesti loppuun asti niin pitkälle kuin vartalosi luonnollisesti ja kevyesti kiertyy. Säilytä liike tasaisena ja rauhallisena loppuun asti.
 4. Jatka liikettä suoraan vastakkaiselle sivulle vastaavalla tavalla, edelleen rauhallisesti kiertäen.

Pyri myös tässä liikkeessä keskittämään liike ylävartaloon jalkojen pysyessä mahdollisimman suorina.

Toista liike 20-30 kertaa.

2-3. Työskentelyvaihe

4. Vastakkainen puoli

Poikittaisen vatsalihaksen aktivointi

Poikittainen vatsalihas on syvin vatsanpuoleisista syvälihaksista ja sen voi hyvällä syyllä sanoa olevan niistä kaikkein tärkein. Se on avainasemassa koko keskivartalon hallinnassa ja selän hyvinvoinnissa. Lihas kiertää korsettimaisesti keskivartalon ympäri tukien vartaloa kuin ohutseinämäinen pilari.

Kyseinen lihas on hankalasti hahmotettavissa ja harjoitettavissa, mutta yksi SpineGymin hienoimmista ominaisuuksista on sen kyky harjoittaa tämä tärkeä lihas tehokkaasti ja helposti.

 1. Asetu seisomaan jalustalle tukivyö napakasti ristiselkää vasten, putkien pehmustetut yläpäät olkapäittesi edessä. Vyön pituus on sopiva silloin, kun pystyt seisomaan lähtöasennossa ryhdikkäästi suorana, mutta tangoissa on jo päällä aivan pieni jännitys.
 2. Pidä kätesi suorina sivuillasi, kämmenet käännettyinä osoittamaan suoraan eteenpäin.
 3. Pyri pitämään hartiasi paikoillaan, älä kumarra, vaan keskity puristamaan selkääsi vyötä vasten, ikään kuin yrittäisit työntää takamustasi taaksepäin. Tehosta liikettä työntämällä samalla käsiäsi rauhallisesti eteenpäin, kämmenet koko ajan eteenpäin osoittaen, ikäänkuin työntäisit eteenpäin edessäsi olevaa suurta näkymätöntä esinettä. Hengitä hitaasti ulos liikkeen aikana. Tunne puristava voima vatsan ympärillä.

Palaa alkuasentoon säilyttäen jännitys vatsalihaksissa ja hengitä samalla rauhallisesti sisään.

Toista liike 20-30 kertaa.

Muista oikea hengitystekniikka!

1-2. Aloitusasento

3. Työskentelyvaihe

Suorien vatsalihasten harjoitus

Suorat vatsalihakset ovat vatsalihaksista pinnallisimmat ja niiden vaikutus selälle ei ole niin tärkeä, kuin syvempien vatsan vinolihasten ja varsinkin poikittaisen vatsalihaksen. Ne ovat kuitenkin tärkeä osa keskivartalomme hallintaa ja vahvat suorat vatsalihakset muodostavat monien tavoitteleman ”six-packin”. SpineGymin hiilikuitutangoista saat harjoitukseen juuri niin paljon vastusta kuin tarvitset, koostasi, ruumiinrakenteestasi ja lihasvoimasta riippumatta.

 1. Asetu seisomaan jalustalle tukivyö ristiselän takana. (Selkäsi ja vatsasi vahvistuessa voit välillä varioida liikettä pitämällä vyötä alempana, pakaroiden takana kuten kuvassa.) Aloita harjoittelu kuitenkin vyö ristiselässä, näin selkäsi on paremmin tuettuna. Putkien pehmustetut yläpäät ovat olkapäittesi edessä. Vyön pituus on sopiva silloin, kun pystyt seisomaan lähtöasennossa ryhdikkäästi suorana ja vyö on napakasti ristiselkääsi vasten.
 2. Taivuta ylävartaloa rauhallisesti eteenpäin vatsalihaksia jännittämällä, pyri pitämään lantio paikallaan. Kuvittele liike ikäänkuin yrittäisit viedä kumartaen olkapäitäsi kohti n. 1-1,5 metriä edessäsi lattialla olevaa pistettä.
 3. Pidä myös tässä liikkeessä nilkat ja polvet suorina, liike tapahtuu ylävartalossa lantiosta ylöspäin, alavartalo pysyy mahdollisimman suorana. Muutaman sentin taivutus putkissa on riittävä, tunne vastus vatsalihaksissasi, mutta älä riuhdo.

Varsinkin harjoittelun alkuvaiheessa tai jos selkäsi on kipeä; älä käytä liikaa voimaa! Suorat vatsalihakset saattavat olla keskivartalon epäsuhtaisen käytön tai harjoittelun jäljiltä suhteessa liian vahvat selän kuntoon nähden ja voimakas jännittävä voima saattaa rasittaa liikaa selkää. Tämä liike aktivoi samalla myös tärkeää poikittaista vatsalihasta, mutta tuo aktivaatio tapahtuu tehokkaimmin juuri pienemmällä voimalla, noin neljänneksellä maksimivoimasta.

Palaa rauhallisesti alkuasentoon säilyttäen koko ajan jännitys vatsalihaksissa ja toista liike 20-30 kertaa.

Muista oikea hengitystekniikka!

Vinojen vatsalihasten harjoitus

Vinot vatsalihakset ovat vinoittain kahdessa ristikkäisessä kerroksessa pinnallisempien suorien- ja syvän poikittaisen vatsalihaksen välissä vatsan molemmilla sivuilla. Vaikka niiden rooli selän hyvinvoinnissa ei olekaan aivan niin tärkeä kuin poikittaisen vatsalihaksen, ne ovat kuitenkin tärkeässä asemassa keskivartalon tuennassa ja olennaisessa asemassa vartalon kierrossa.

 1. Asetu seisomaan jalustalle tukivyö ristiselän takana, putkien pehmustetut yläpäät olkapäiden edessä. Voit varioida liikettä pitämällä vyön alempana, pakaroiden takana. Vyö ristiselän alueella antaa kuitenkin paremman tuennan selälle.
 2. Kierrä ylävartaloasi rauhallisesti sivulle, tunne kuinka sauvojen vastus kasvaa mitä pidemmälle kiertoliike etenee. Pidä vartalo pystysuorassa, älä kumarru.
 3. Jatka liikettä rauhallisesti loppuun asti kunnes vastus pysäyttää liikkeen. Älä yritä nykiä tai riuhtoa pidemmälle, vaan säilytä liike tasaisena ja rauhallisena loppuun asti.
 4. Jatka liikettä suoraan vastakkaiselle sivulle vastaavalla tavalla, edelleen rauhallisesti kiertäen.

Jos sinulla on välilevyongelma, ole erityisen varovainen tätä liikettä tehdessäsi! Älä koskaan yritä kiertää väkisin pidemmälle kuin mihin vartalosi kevyesti kiertyy.

Pyri myös tässä liikkeessä keskittämään liike ylävartaloon jalkojen pysyessä mahdollisimman suorina.

Toista liike 20-30 kertaa.

 Vinkki: tässä, kuten selänkin kierrossa, voit myös pysäyttää liikkeen hetkeksi keskiasennossa, näin liike rytmittyy sopivasti ja pysyy paremmin hallittuna kuin suoraan sivulta toiselle kääntäessä.

2-3. Työskentelyvaihe

4. Vastakkainen puoli

Lisätreeniin vinkkejä

Voit laajentaa perusharjoitteluasi hyödyntämällä vastuskuminauhaharjoittelua osana SpineGym harjoitusta.

Kokeile yhdistää myös käsipainoilla ja levytangolla tehtyihin harjoituksiin SpineGym stabilaatio.

Verrattuna vastuskuminauha- tai painoharjoitteluun ilman SpineGymiä, saavutat merkittävää hyötyä:

 • Esim. käsivarsien treenaamisen ”kaupanpäällisenä” saat samalla vaivalla myös selän ja vatsan syvälihastreenin.
 • Selkäsi on harjoituksen aikana tuettuna ja suojattuna ja anatomisesti oikeassa asennossa.
 • Harjoitusliikeradat ovat ”puhtaammat”, koska vartalo on stabiilimmassa tilassa.
 • Harjoituksen vaikutus siirtyy paremmin käytännön toimintaan
 • Harjoitus tuntuu mukavammalta ja helpommalta koska voit keskittyä paremmin puhtaaseen suoritukseen vartalon ollessa tuettuna.
Referenssejä

SpineGym on testattu vaativista vaativimpien ammattilaisten toimesta ja monissa erilaisissa ympäristössä sekä olosuhteissa. SpineGym on läpäissyt kaikki käytännön testit toimien moitteettomasti kaikessa yksinkertaisuudessaan. Instituutiot, kuten Suomen Puolustus- ja Ilmavoimat, Suomen Olympiajoukkue sekä Suomen ja Tanskan Kansallisbaletti ovat esimerkkejä tyytyväisistä SpineGymin käyttäjistä.

Lisää tehoa harjoitteluun

SpineGym-harjoittelua joustinkuminauhoja vastuksena käyttäen. Helppoa, sujautat kuminauhan vain jalkapohjiesi alle.

 

 

Selkäinfo

Yleistä tietoa selkäkivuista, selän hoitamisesta ja hyvän ryhdin merkityksestä.